Nemyslete na
růžového Slona!

Laboratoř osobního rozvoje

13 věcí, které děláte špatně
Vytvořeno:Srpen 14th, 2015
Autor: Robert Kačeňák

Ve svém dnešním článku, bych vám rád představil knížku, kterou jsem před nedávnem přečetl a jsem z ní prostě nadšený!

Jmenuje se: 13 věcí, které psychicky silní lidé nedělají.

Knížka je vlastně rozvinutím myšlenek, které autorka publikovala již dříve a které obletěly celý svět. Nebudu se vracet k tomu, kterých je těch třináct věcí. Můžete si o nich přečíst tady na blogu, nebo si prostě knihu kupte – nebudete litovat.

 

206784_big

Knížka je velice užitečná a srozumitelná. Našel jsem se ve všem:-). A to jsem si myslel, jak to mám v životě srovnané. Znáte ten pocit? Nevím, jestli má tento efekt jméno, ale já bych ho nazval:  Studentův syndrom.

Když jsem studoval medicínu, měl jsem všechny nemoci a nad učebnicí gynekologie jsem měl někdy pocit, že jsem těhotný:-).  Ale teď zpátky ke 13 věcem, které psychicky silní lidé nedělají.

 

Autorka knížky Amy Morinová je psychoterapeutka a mezinárodně uznávaná odbornice na „mentální sílu“.  Aminy rady z oboru psychologie se často objevují v americkém tisku, její týdenní sloupky jsou zaměřeny na psychologické aspekty podnikání, mentální sílu a psychologii dětí. Přispívá dokonce do časopisu Forbes.

 

Musím se přiznat, že název mě v první chvíli trochu naštval. Snažím se jako kouč v posledních letech propagovat orientaci na pozitivní aspekty života, zaměřovat se na to co dělat, a ne na to co nedělat. Nebudu to dál rozvádět, však vy určitě víte, co si o  negativních formulacích myslím. Vždyť i tento blog nese název „Nemyslete na růžového slona“. ( Proč? Dovíte se ZDE )

 

V celé knížce  je cítit zkušenou psychoterapeutku. Těžiště je zpočátku skutečně v tom, co nefunguje. Autorka ale dokázala obratně skloubit kritický popis našich lidských neduhů s následným výčtem řešení. Vše v duchu mého oblíbeného zenového rčení: „Šálek čaje musíme nejdříve vyprázdnit, abychom ho mohli naplnit“.

Na konci každé kapitoly najdete přehledné shrnutí toho, jak se negativním jevům bránit, neutralizovat je nebo co dělat namísto nich.

 

Dovíte se kupříkladu:

  • jak vděčnost může porazit sebelítost;
  • kdy je nejlepší doba na změnu;
  • jak vyváženě kontrolovat svůj život.

 

V neposlední řadě je  knížka protkána množstvím hezkých příběhů úžasných lidí.

 

Za všechny inspirace ohledně fungování lidské duše, za které jsem autorce vděčný, vyzdvihnu jednu.

Nikdy dřív jsem si neuvědomil zajímavou lidskou tendenci. Ohledně budoucnosti jsme pesimisté a ohledně minulosti optimisté. Hned to vysvětlím.

Při pohledu do budoucnosti nás blokují naše strachy z rizika a představujeme si, jak to vše může špatně dopadnout.

Avšak při lítosti nad věcmi v minulosti si představujeme, jak by vše dopadlo dobře, kdybychom se rozhodli jinak. Málokdy myslíme na to, že by to mohlo dopadnout ještě hůř.

Řešení je vlastně velice jednoduché. Nemusíme byt jiní, stačí si to jenom prohodit. Být optimističtější vzhledem k budoucnosti a  pesimističtější k našim minulým zážitkům, kterých litujeme.

 

Co říci na závěr? Rady v knížce jsou fajn  a dokonce můžou fungovat. Knížku vám můžu s klidným srdcem upřímně doporučit.  Pod jednou podmínkou. Nezapomínejte na to, ze někdy je důležité něco, čemu říkáme korektivní zážitek – a ten vzniká především v interakci mezi klientem a koučem. Někdy potřebujete někoho, kdo vás provází. Věří ve vás, když už ztrácíte naději.  Jistá nevyhnutná ingredience osobního rozvoje vzniká jenom v setkání s druhým člověkem, nepopsatelně a mezi řádky.

 

OBJEDNAT KOUČE

 

Líbil se Vám tento příspěvek? Doporučte na přečtení přátelům, nebo nás podpořte odkazem na Vašich stránkách.

Rubriky:Jiné KoučŠtítky:,

Napsat Komentář

Starší příspěvky:
Co dělat, když si psychoterapeut protiřečí.

Přednedávnem jsem narazil při své konzultaci s klientkou na jeden na první pohled neřešitelný problém.   Vy, kdo už znáte...

Zavřít