Nemyslete na
růžového Slona!

Laboratoř osobního rozvoje

Vaše šťastná třináctka aneb 13 věcí, které psychicky odolní lidé nedělají.
Vytvořeno:Leden 24th, 2014
Autor: Martina Kačeňáková

Lidé, kteří jsou psychicky silní a odolní vykazují jisté společné znaky.

Jaké to jsou?

 

Někdy v životě bývá užitečné nejprve se zaměřit na opak – co nejsem či co nemám rád, co nedělám rád a poté se zamyslet nad tím, co rád mám. Jako bychom nejprve při velkém úklidu odstranili nepořádek a špínu, abychom mohli začít uklízet.

Proto se pojďme v tomto článku podívat na 13 věcí, které psychicky odolní lidé nedělají.

 

1)      Neztrácejí čas litováním se

Tito lidé se dlouho nelitují. Neznamená to, že by se sebou neměli soucit. Znamená to, že se ustavičně nelitují za to, jaký osud je postihnul, či že okolnosti nehrály v jejich prospěch. Berou zodpovědnost za své činy a chápou, že život vždy není ideální a fér.

 

2)      Nenechávají si vzít svou sílu

Neslyšíte je vyjadřovat se způsobem: „kvůli němu jsem teď smutná nebo neúspěšná.“ Tito lidé si nechávají svou moc nad svými emocemi a ví, že to oni rozhodují, jak na druhé budou emočně reagovat. To oni mají na výběr. Nedopustí, aby nad nimi měl někdo kontrolu.

 

3)      Nebojí se změny

Psychicky silní lidé si uvědomují, že změna je všudypřítomná a nevyhnutelná již jen tím, že ubíhá čas. Nestraní se změnám, ani se jim nesnaží vyhnout. Místo toho se snaží na ně flexibilně reagovat či adaptovat se.

 

4)      Neplýtvají energií na věci, které nemohou ovlivnit.

Neuslyšíte tyto lidi ztěžovat si na věčné dopravní zácpy nebo na ztracené zavazadlo. To jsou děje, které neovlivníme, nemáme nad nimi kontrolu. To jediné, co v takové situaci můžeme ovlivnit a nad čím kontrolu máme, je náš přístup k nim.

 

5)      Nesnaží se zavděčit všem

Psychicky zdatní lidé si uvědomují, že nelze vždy těšit všechny lidi. Samozřejmě se snaží být milí a spravedliví. Pokud však je to potřeba, postaví se a můžeme slyšet také jejich nesouhlas. Ustojí naštvání druhých, když je nepotěšili.

 

6)      Nebojí se podstoupit promyšlený risk

Nejdou do zbytečného ani bezohledného riskování. Jsou však otevřeni jít do rizika. Před každým velkým rozhodnutím jsou si vždy vědomi toho, co mohou získat a také toho, co mohou ztratit. Jsou si vědomi, do čeho jdou před tím, než podniknou konkrétní kroky.

 

7)      Nelpí na minulosti

Tito lidé nenaříkají nad tím, jak k nim byl život krutý a že kdyby se to tehdy stalo jinak, vše by bylo jiné. Neztrácejí čas nad nářky a přemítáním, co všechno mohli udělat jinak a jak se teď mohli mít lépe za jiných okolností. Svou minulosti přijímají takovou, jaká je. Uvědomují si, co se stalo a berou to tak. Na druhou stranu ani konstantně nejsou myšlenkami ve fantaziích o zářivých zítřcích. Spíše žijí přítomností a plánují do budoucna.

 

8)      Nedělají stále stejnou chybu pořád dokola

Když udělají chybu, poučí se z ní. Jak se říká, když děláme věci stále stejně, nemůžeme dojít k jinému výsledku. Tito lidé se zamyslí nad tím, co udělali, že je to dovedlo k tomuto výsledku a příště se snaží udělat to jinak.

 

9)      Nezazlívají druhým úspěch

Mentálně silní lidé se radují s druhými za jejich úspěchy, než aby v nich hřměla závist a škodolibost. Nejsou naštvaní, když je někdo přeběhne v úspěchu. Místo toho si uvědomují, že úspěchy přicházejí s tvrdou prací a jsou také ochotni pracovat na svém vlastním úspěchu.

 

10)   Nevzdávají se po prvním neúspěchu

Nevidí nezdar jako důvod k tomu přestat. Místo toho vnímají prohru jako příležitost se učit a poučit se, příležitost k růstu a zlepšení. Zkoušejí to tak dlouho, až uspějí.

 

11)   Neobávají se času o samotě

Lidé psychicky zdatní se nebojí samoty a ticha. Mohou být sami se svými myšlenkami a umějí využít příležitosti klidu k produktivitě. Nejsou závislí na společnosti či pobavení někoho dalšího. Umějí být šťastní sami se sebou.

 

12)   Nemají pocit, že by jim svět něco dlužil

Mentálně silní lidé si věci v životě nenárokují. Nejsou přesvědčeni o tom, že by se o ně měl někdo starat, něco jim zaručit a že by jim měl svět něco dát. Místo toho hledají příležitosti, kde mohou oni něčím přispět či vytvořit nějakou hodnotu.

 

13)   Neočekávají okamžité výsledky

Ať již pracují na svém zdraví, kondici či založení nového podnikání, neočekávají okamžité výsledky. Místo toho se soustřeďují na své schopnosti a dovednosti a dávají jim čas, aby mohly vyniknout. Ví, že i změna má svůj čas.

 

 Líbil se Vám tento článek? Doporučte na přečtení přátelům, nebo nás podpořte odkazem na Vašich stránkách.

Zdroj:  ZDE Překlad: M. Kačeňáková

Rubriky:Osobní rozvojŠtítky:,

Napsat Komentář

Starší příspěvky:
Co dělat, když si psychoterapeut protiřečí.

Přednedávnem jsem narazil při své konzultaci s klientkou na jeden na první pohled neřešitelný problém.   Vy, kdo už znáte...

Zavřít