Nemyslete na
růžového Slona!

Laboratoř osobního rozvoje

Několik užitečných triků, jak být v životě šťastnější.
Vytvořeno:Listopad 8th, 2013
Autor: Robert Kačeňák

Lidé, kteří mají pocit, že se jim smůla lepí na paty, jsou podle statistik spíš zastánci stereotypu. Nosí ty samé šaty, chodí tou samou cestou do práce desítky let a  setkávají se  pořád se stejnými lidmi.

 

TRIK 1: Každý den ve svém životě něco proměňte.

Lidé, kterým štěstěna přeje, naopak aktivně  vnáší  hravou proměnlivost do svého života. Řeknou si kupříkladu, že budou mluvit celý den cizím jazykem nebo si vezmou barevné ponožky. Toto jednání posiluje rozmanitost a množství příležitostí.  Dokážou i v nepříjemných aktivitách nalézt maličkost, která je baví, a na tu se soustředit.

 

TRIK 2:  Nalezněte v nepříjemný nebo nudný věci maličkost, která vás baví a tí se držte.

Lidé, kteří jsou v průběhu života šťastnější, dokážou najít pozitiva i v tom, když se jim stane něco nepříjemného, vždy si uvědomují, že se jim mohlo stát ještě něco horšího, a věří tomu, že se jim přihodila, nejméně katastrofální možnost z těch zlých variant.

 

TRIK 3:  Projděte si katastrofický scénář.

Nešťastní lidé často rezignují na svou intuici, tzv. „Vnitřní kompas“, který všichni máme, a který nás dokáže vést. Na existenci intuitivního vnitřního kompasu není to nic překvapivého. Náš mozek zpracovává víc informací, než se dostane do našeho vědomí a než dokážeme uchopit, byť o nich přímo nevíme, tedy nevíme, že víme, na určité úrovni máme tyto informace k dispozici a můžeme se podle nich řídit. A to se projevuje jako intuice. Všichni se s ní rodíme, tak proč jejímu hlasu nenasloucháme?

V praxi zjišťuju, že za to můžou  zranění v naší minulosti. Když se nám dějí velice bolavé věci, kterým nemůžeme zabránit, je  přirozeným obranným mechanizmem emoce vypnout, jenže to,  co nám pomáhá přežít,  nám může zabránit v přístupu k naší intuici, pokud se tato obrana stane naší strategií zvládání života. Přestaneme být v kontaktu s naším vnitřním kompasem. Tak dochází k prohlubování neštěstí. Proto je důležité zahojit traumata z minulosti.

 

TRIK 4:  Absolvujte EMDR sezení

Šťastní lidé velice respektují svá tušení. Jsou v celistvém kontaktu s myšlenkami a pocity. Nerozhodují se jenom striktně racionálně, ale i podle toho, kam je vedou jejich pocity, kterým jsou zvyklí naslouchat a jemně je rozlišovat.

 

Více o štěstí se můžete dovědět v e-booku 26 Vědecky podložených doporučení jak prožít šťastnější život, který je na tomto blogu ke stažení zdarma.

Rubriky:PsychoterapieŠtítky:,

Napsat Komentář

Starší příspěvky:
Co dělat, když si psychoterapeut protiřečí.

Přednedávnem jsem narazil při své konzultaci s klientkou na jeden na první pohled neřešitelný problém.   Vy, kdo už znáte...

Zavřít