Nemyslete na
růžového Slona!

Laboratoř osobního rozvoje

Dokážeme odstranit strach ze zubaře.
Vytvořeno:Duben 4th, 2013
Autor: Robert Kačeňák

 

Zubaři se nikdo z nás nevyhne. Mnohokrát to není příjemný zážitek a zanechá v nás strach a nepříjemné pocity na dlouhou dobu. U některých lidí napořád.

 

Statistika uvádí, že 2 až 4 % populace je tímto strachem úplně paralyzováno.  Nejnovější postupy EMDR ale dokážou během několika psychoterapeutických sezení strach ze zubaře odstranit.  Principem je práce s traumatickými vzpomínkami.  Tento problém je natolik rozšířen, že  dal podnět i k výzkumům, které efektivitu této psychoterapeutické metody potvrdily ( anglickou verzi najdete zde).

 

Co je to EMDR?

 

EMDR můžeme přeložit jako propracování traumatu pomocí očních pohybů. Tuto unikátní metodu vyvinula Francine Shapiro v roce 1987 po tom, co si všimla, že se oslabily její vlastní bolavé vzpomínky, když rychle hýbala očima. Formulovala odvážnou hypotézu a začala ji testovat.  Od té doby prošla tato metoda prudkým  vývojem a bylo nalezeno nespočet  vědeckých důkazů, které dokládají její  účinnost. EMDR se zaměřuje především na posttraumatickou stresovou poruchu, ale může pomoci i v jiných oblastech – obecně by se dalo říct, že všude tam, kde je  zdrojem potíží nepříjemný zážitek v minulosti. Strach z ošetření u stomatologa patří mezi ně.

 

Už nemusíte trpět.

 

EMDR může pomoct nejenom v průběhu toho, kdy sedíte v zubařském křesle, ale také dlouhodobě. Je mnohem praktičtější podstoupit devadesáti minutovou psychoterapeutickou průpravu, než polykat sedativa, na kterých si můžete vypěstovat závislost. V několika případech, kdy jsou pacienti alergičtí na anestezii, je už EMDR podle mě nezbytná. Bohužel, v drtivé většině případů Vám Váš stomatolog nedokáže poskytnout tuto odbornou pomoc, protože  EMDR vyžaduje vysoce specializovaný tréning a vzdělání.  Mnohokrát ani sami neví, že mají možnost odeslat pacienty, o které pečují, ke kolegovi specialistovi. Proto je důležitá osvěta! A jelikož je v současnosti moderní partnerský vztah mezi lékařem a jeho pacientem, vezměte situaci do vlastních rukou a informujte svého zubaře. Řekněte o této možnosti také svým známým.  Objednejte se ke specialistovi. Po EMDR si na Vás strach vyláme zuby!

 

  Líbil se Vám tento článek? Doporučte na přečtení přátelům nebo nás podpořte odkazem na Vašich stránkách.

 

 

Rubriky:PsychoterapieŠtítky:, ,

Napsat Komentář

Starší příspěvky:
Co dělat, když si psychoterapeut protiřečí.

Přednedávnem jsem narazil při své konzultaci s klientkou na jeden na první pohled neřešitelný problém.   Vy, kdo už znáte...

Zavřít