Nemyslete na
růžového Slona!

Laboratoř osobního rozvoje

Jablko poznání, aneb objev svou vnitřní sílu
Vytvořeno:Červen 23rd, 2015
Autor: Robert Kačeňák
Ať již plánujete postup v kariéře nebo prohloubení své životní pohody, prvním klíčem k úspěchu v osobním rozvoji je správné stanovení vlastních životních cílů.

 

Řeknete si:

„Já vím, co chci, na to nepotřebuji kouče.”

 

Jenže málokdo si uvědomuje, že stanovení cílů je umění. A ještě méně lidí toto umění ovládá.

Ti nejúspěšnější a nejšťastnější lidi na světě popisují, jak při uplatnění svých silných stránek zažívají touhu věnovat se dál činnosti, kterou právě dělají. Nepotřebují pracovat na své motivaci. Prožívají nevyčerpatelnou energii a radost. Proces učení je v takovém případě velice efektivní a oni rychle dosahují v daném oboru úspěchu a mistrovství.  Netrápí je nadměrné vyčerpání, nebo pocit ztráty smyslu a potěšení. Zdálky to vypadá, jakoby měli pořád štěstí. Do čeho se pustí, to jim jde od ruky. Dokážou jít za správným cílem, tím správným směrem  a správným tempem. Co se od nich můžeme naučit?

Napadá mě v této souvislosti užitečný rozhovor o zahradě, který jsem slyšel od svého bratrance.

 

Jeden člověk se ptal Josepha Holzera (odborníka na rostliny), jak zasadit ve své zahradě sazenici speciální odrůdy jabloně, ze které mu jablka chutnala víc než z jabloní, které již měl.
Odpověď ho ale nepotěšila. Odrůda jabloně, kterou si vybral, měla velice malou pravděpodobnost, že se ujme v půdě a v klimatických podmínkách, jak si to zákazník plánoval. I kdyby po nadměrném úsilí jabloň vykvetla, tak její plody by nikdy neměly chuť, po které toužil.

 

Mnohdy je to s námi stejné. Máme hezké vize a cíle, ale nejsou v našem životě reálné. Nerespektují naše vnitřní dispozice a talenty.
Dosahování takových cílů není nemožné, ale stojí mnoho energie. A jen zřídka jsme s výsledkem spokojeni. Nebo spíše naopak vede především k frustraci.

 

Má to ale řešení.

 

Joseph Holzer doporučil zklamanému člověku, který toužil po jabloni, aby se zaměřil na stromy, kterým se již v jeho zahradě daří. Ty už měly pevné kořeny a osvědčily se jak v dané půdě tak v klimatu. Nabídl mu, že může jím vybranou odrůdu jabloně na jeden ze stromů naroubovat.

 

Je to výborná metafora jak optimálně postupovat v našem osobním rozvoji. Namísto toho, abychom se zaměřovali na zdokonalování v činnostech, pro které nemáme předpoklady,  je lepší se rozvíjet ve směru našich silných stránek.
Tak můžeme ve zvolených oblastech dosáhnout mistrovství a nakonec i životní pohody.

 

Výzkumy mimo jiné prokázali, že:

 

  • při použití silné stránky pociťujeme u činností radost až extázi
  • podvědomě takové činnosti preferujeme
  • činnost nás neunavuje, spíš naopak
  • činností jsme zaujati a ztrácíme pojem o čase
  • učení v dané oblasti postupuje mnohem rychleji
  • vnímáme činnost jako víc smysluplnou

 

Většinou se nad sebou tímto způsobem nezamýšlíme. Často se vrhneme poslepu do života, do osobního rozvoje, do aktivit, které dělají lidé kolem nás, které jsou momentálně „in“ nebo do těch, které si přejí naše rodiče. Mnoho lidí si vlastně nikdy neudělalo inventuru svých slabých a silných stránek.

 

Vy to teď můžete změnit. Připravil jsem pro vás v přehledné excelovské tabulce překlad vědecky otestovaného dotazníku na zmapování silných a slabých stránek vaší osobnosti, který se používá celosvětově.

 

Najdete ho ZDE

 

Přeji hodně štěstí v rozvíjení vašich talentů!

 

Líbil se Vám tento příspěvek? Doporučte na přečtení přátelům, nebo nás podpořte odkazem na Vašich stránkách.
Rubriky:Kouč Příběhy z praxeŠtítky:

Napsat Komentář

Starší příspěvky:
Co dělat, když si psychoterapeut protiřečí.

Přednedávnem jsem narazil při své konzultaci s klientkou na jeden na první pohled neřešitelný problém.   Vy, kdo už znáte...

Zavřít