Nemyslete na
růžového Slona!

Laboratoř osobního rozvoje

Koučink týmu – zapomenutý klenot
Vytvořeno:Květen 15th, 2015
Autor: Robert Kačeňák

Pro dnešek se s vámi ale chci podělit o jednu důležitou zkušenost. Včera jsem absolvoval workshop o Týmovém koučování. Dověděl jsem se spoustu užitečných a zajímavých informací. Podělím se teď s vámi o techniku práce se skupinou s poetickým názvem Místo na slunci. Pokud chcete, prožijte si ji spolu se mnou teď ve své představivosti.

 

Přestavte si tým lidí, může to být pracovní skupina, parta kamarádů nebo rodina. Jaké by to bylo, kdyby se postavili vedle sebe do řady podle věku nebo podle toho jak dlouho se věnují společnému projektu? Kritérium si můžete také zvolit sami.

Představte si lidi, které znáte, kdo je na začátku, kdo je na konci a kde stojíte vy.

Pak si v představách nechte tuto řadu lidí spojit v kruh, takže poslední stojí vedle prvního. Máte to?

 

doodle-faces

 

Teď si představujte, jak se předposlední otočí k poslednímu a řekne mu své poděkování. Ať už za to, co vše v projektu udělal nebo jak díky němu může osoba, která děkuje, být tady a věnovat se společné věci. Člověk, kterému je děkováno si to vše mlčky vyslechne. Pak pokračuje další člověk v pořadí a vyjádří své díky předposlednímu. Celý proces pokračuje v kruhu směrem k nejmladšímu nebo nejnovějšímu členovi týmu až nakonec skončí tam, kde začal, u nejstaršího nebo nejzkušenějšího člověka v řadě, který pak pronese proslov pro všechny. Dokázali jste si to představit do všech detailů? Jak se cítíte?

 

Teď jsme to prošli jenom v představách, ale když se to dělá naživo s reálnými lidmi, je to ještě silnější. Včera jsem to zažil, věřte mi, je to transformační zážitek.

 

V posledních článcích na blogu jsem psal o tom, jak pracuji na sobě, jak se připravuji na svůj trek do Nepálu a jak by vás to mohlo inspirovat na vaší vlastní cestě osobním rozvojem. Včera jsem si ale uvědomil, že do Nepálu nejdu sám, že mě provází dalších pět lidí a že jsme tým. Potřebujeme se sladit, fungovat společně, podporovat se. Úspěch a vize, které chci dosáhnout, nezávisí jenom na tom, jak tvrdě a efektivně pracuji na sobě, ale i na tom, jak budu pracovat s tímto týmem a tým sám se sebou.

 

Mnohokrát se soustředíme na sebe, svůj cíl a svůj výkon. Ale v sebekoučování jsou stejně důležité tyto otázky:

 

  • Kdo všechno potřebuje vědět, co se chystám udělat?
  • Kdo by mi mohl pomoci dosáhnout  mého cíle?
  • Jak se spolu sladit a vše vykomunikovat?

 

Teď už stačí jen si na ně odpovědět.

 

Toto byl můj poslední příspěvek na blog před odletem do Nepálu, který jsem už nestihl publikovat. Dnes už jsem šťastně zpátky.  Plný zkušeností a doporučení pro koučink. Už teď se těším, jak to budu s vámi všechno sdílet.

 

Pro zájemce o individuální lifekoučink se mnou jsem připravil on-line objednací kalendář  ZDE

 

Přeji vám hodně štěstí na cestě osobního rozvoje.

 

 Líbil se Vám tento článek? Doporučte na přečtení přátelům nebo nás podpořte odkazem na Vašich stránkách.

Rubriky:Kouč Osobní rozvojŠtítky:,

Napsat Komentář

Starší příspěvky:
Co dělat, když si psychoterapeut protiřečí.

Přednedávnem jsem narazil při své konzultaci s klientkou na jeden na první pohled neřešitelný problém.   Vy, kdo už znáte...

Zavřít