Nemyslete na
růžového Slona!

Laboratoř osobního rozvoje

Jak se připravit na svůj „životní“ výkon
Vytvořeno:Říjen 10th, 2014
Autor: Barbora Blažková
Medaile vyhrává železná mysl, ne suplementy, řekl jeden z nejúspěšnějších olympioniků všech dob, držitel pěti zlatých olympijských medailí a devítinásobný mistr světa, bývalý britský veslař (a cukrovkář) Steve Redgrave. Přečtěte si, jak se připravit na výkon po mentální stránce.

 

Jaké mentální strategie používají úspěšní sportovci? Jak lze pracovat s psychikou, aby i fyzické výkony doznaly měřitelného zlepšení? Jako studentku psychologie a milovnici pohybu mě vždy zajímalo propojení psychologie a sportu, možnost ovlivnit hlavou, aby se úspěšně zadařilo tělu.

 

Když v 90.letech zkoumali vědci americké týmy řeckořímských zápasníků a porovnávali výsledky těch, kteří získali medaili, s těmi, kteří odjížděli z olympijských her s prázdnou, zjistili, že úspěšnější zápasníci:

 

  • měli stabilnější a spíše pozitivně laděné emoční prožívání
  • uměli vyčistit svou mysl od jakýchkoliv jiných myšlenek a soustředili se pouze na daný výkon
  • byli lépe mentálně připraveni na případné negativní okolnosti
  • častěji praktikovali různá mentální cvičení
(Gould, Eklund, Jackson, 1992)

 

Z posledních vědeckých výzkumů potvrzených praxí vyplývá, že chceme-li zlepšit své výkony (a nejen ve sportu) skrze práci s vlastní psychikou, je dobré zaměřit se na následující oblasti:

 

Regulace vybuzení

 

Zatímco v situacích letargie či pocitu nedostatku energie je vybuzení k užitku, extrémní vybuzení může způsobit nežádoucí míru nervozity, zhoršenou koncentraci, úzkost. Pozitivní zpráva je, že se obě polohy dají ovlivnit. Je třeba zkoušet a naslouchat svému tělu, abyste zjistili, co funguje právě vám. Snažte se před výkonem udržet v optimální míře vybuzení, relaxujte, nebo se naopak aktivujte.

 

Představivost a vizualizace aneb když to, co si představíte, je to, co dostanete

 

Řada studií prokázala, že při představování si konkrétních pohybů zapojujeme stejná mozková centra jako při jejich reálném provádění. Pohybová představivost proto hraje důležitou roli nejen při získání konkrétní motorické dovednosti, ale i při přípravě na závod či rehabilitaci po úrazu. Imaginativní techniky se využívají též pro zvýšení motivace, posílení sportovního sebevědomí a ke snížení úzkosti.

 

Sebejistota

 

Ještě v 50. letech převládal mezi běžci názor, že nelze zaběhnout míli pod 4 minuty, dokud v nepřišel Roger Bannister, který limit pokořil. Hned v dalším roce limit pokořilo 12 běžců. Není náhodou, a výzkumy to potvrzují, že jedním z nejkonzistentnějších faktorů odlišujícím vysoce úspěšné atlety od méně úspěšných je víra v sebe sama a své schopnosti.

 

Nastavování cílů

 

Profesor psychologie na Curtin University Martin Hagger v jedné ze svých přednášek zabývajících se myšlenkovými procesy vrcholových sportovců uvádí, že je důležité si vedle touhy a cíle vyhrát stanovit i různé dílčí cíle, které udrží naši motivaci k výkonu na potřebné úrovni. Při jejich stanovování lze vycházet například z metody SMART (anglický akronym pro Specific, Measurable, Achiavable, Relevant, Time bound). Je fajn stanovit si různé menší cíle v jednotlivých týdnech tréninku a ideálně takové, jichž lze dosáhnout a díky dobrému pocitu z jejich zvládnutí posilovat svou sebedůvěru, která se vám bude hodit nejen v rozhodujícím závodě, ale i v kterémkoliv jiném aspektu vašeho pracovního či soukromého života.

 

Koncentrace

 

Úspěšní atleti jsou schopni v rozhodující moment odblokovat irelevantní emoce, události ve svém životě a myšlenky s tím spojené, plně se koncentrují na výkon v dané chvíli.
Jedna zákeřná otázka na závěr: Jste si jisti, že se váš největší soupeř nenachází mezi vašima ušima?

 

Líbil se Vám tento článek? Doporučte jeho přečtení přátelům nebo nás podpořte odkazem na Vašich stránkách.

Chcete podat co nejlepší výkon? Porazit nejtěžšího soupeře- sebe sama? Chcete dosáhnout svých cílů nekompromisně, s použitím všech dostupných prostředků? Najměte si kouče. Kontakt: ZDE

Článek převzat ve zkrácené podobě z blogu idnes.
Rubriky:KoučŠtítky:

Napsat Komentář

Starší příspěvky:
Co dělat, když si psychoterapeut protiřečí.

Přednedávnem jsem narazil při své konzultaci s klientkou na jeden na první pohled neřešitelný problém.   Vy, kdo už znáte...

Zavřít