Nemyslete na
růžového Slona!

Laboratoř osobního rozvoje

Jak naplno rozvinout svůj potenciál
Vytvořeno:Září 26th, 2014
Autor: Robert Kačeňák

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak naplno rozvinout svůj potenciál? Já osobně na sobě stále cítím, že je co zlepšovat. Tento vnitřní nepokoj jsem dokázal vždy na chvíli uspat, jenom když jsem občas zdolal nějakou překážku. To mě utvrdilo, že postupuji dál. Dílem náhody se mi dostaly minulé léto do rukou knížky o Inner Game. Hned jsem si tento přístup oblíbil. Jako zázrak pak působilo, když se v Čechách asi po půl roce objevila možnost vstoupit do školy The Inner Game, kterou vedl přímo zakladatel koučování a objevitel metody vnitřní hry. Nebudu se teď pouštět do všech podrobností, dnes se podíváme jenom na základní východisko:

 

P= p-i.

 

„Velké P“ je Váš výkon, kterého dosahujete v čemkoliv, co právě děláte. Ať už je to vedení korporace, nebo pečení báboviček na pískovišti. „Malé p“ je Váš vnitřní potenciál, který jako člověk máte. A pak „malé i“ jsou interference, které zabraňují jeho plné realizaci.

 

Vnitřní hra se zaměřuje právě na práci s těmito interferencemi. Můžete si je představit jako jisté překážky na cestě k plnému projevení Vašich vlastností a dovedností, které v sobě máte.

 

V první řadě se neděste a nesnažte se tyto překážky hned odsoudit a bojovat s nimi.

 

 too_much_baggage

 

 

Překážky a jejich zdolávání Vám můžou o Vás samých říct někdy mnohem víc než psychologické testy. Rozhodně to, co se můžete naučit ze svého střetu s překážkou, je oproti výsledkům psychologických testů mnohem rychleji aplikovatelné v praxi Vašeho každodenního života. Překážky Vám pomohou rozvinout Váš potenciál. Pokud víte jak na ně.

 

Na chvíli přestaňte číst a představte si, že se na své cestě životem potkáte s velkou překážkou. Co uděláte?

 

Někdy to není lehké. Možná Vás Vaše vzpomínky odvlekly jinam a Vy se už k tomuto článku vrátíte až po dlouhé pauze. Nebo nikdy. Nebo se snažíte číst dál a tuto překážku v textu ignorovat. Přeci Vám nebude nějaký text říkat, co máte dělat.

 

Tim Gallwey rozděluje lidi na tři skupiny podle toho, co si před překážkou říkají:

 

1.  „Ta překážka je obrovská, na to nemám.“

To si říkají lidi, kteří se vzdají ještě dříve, než se o něco pokusí. Za obrovskou výhru považují, že se jim povedlo udržet se ve své komfortní zóně.

 

2. „Tady není žádná překážka. Dostanu se skrz, ať se děje, co se děje.“

Tito lidé trpí výkonovou slepotou. Mnohokrát dosáhnou to co chtějí, ale zanechávají za sebou mrtvoly. Mnohokrát zjistí, že ztratili víc, než získali. To, že jsou za každých okolností tvrdí a silní, je jejich největší slabost.

 

3. „Podívám se na to jinak.“

To jsou ti, kteří couvnou a z nadhledu se podívají, co je na druhé straně překážky, jestli stojí za to překážku zdolat. A někdy se rozhodnou, že ne.

 

Dejte si pozor! Překážky se snaží zajmout Vaši pozornost, když se snažíte něčeho dosáhnout. Nenechte se. Protože předpokládám, že to, po čem toužíte, není neustálé namáhavé zdolávaní překážek, ale nalezení radosti a spokojenosti v životě. Každý den je jako nový golfový míček, můžete ho odpálit vždy od začátku a jinak. Nemusí to vyjít vždy tak, jak si představujete, ale pokud si hru užíváte a těšíte se z toho, že můžete stále znovu prostě jenom zahrát další míček, tak Váš den může být naplněn štěstím z růstu a života samého.

 

Líbil se Vám tento článek? Doporučte jeho přečtení přátelům nebo nás podpořte odkazem na Vašich stránkách.

Máte chuť rozvíjet svůj vnitřní potenciál, zvýšit si sebevědomí a prohloubit pocity štěstí? Nečekejte. Nejlepší čas nastartovat změnu je vždy právě teď!  Objednejte se ke mně na koučování a já Vám prozradím, jak vyhrát vnitřní hru.

Rubriky:KoučŠtítky:,

Napsat Komentář

Starší příspěvky:
Co dělat, když si psychoterapeut protiřečí.

Přednedávnem jsem narazil při své konzultaci s klientkou na jeden na první pohled neřešitelný problém.   Vy, kdo už znáte...

Zavřít