Nemyslete na
růžového Slona!

Laboratoř osobního rozvoje

3 rady jak dělat lepší rozhodnutí
Vytvořeno:Duben 11th, 2014
Autor: Robert Kačeňák

Na tomto blogu čas od času píšu doporučení  podle  vědeckých poznatků, které společně ověřujeme v naší laboratoři osobního rozvoje.  Má to ale háček. Žádné doporučení nemůže platit pro všechny automaticky. Jak to tedy udělat, aby doporučení, o kterých čtete, bylo vhodné právě pro Vás?

 

1. Začnete si psát deník svých rozhodnutí. Zaznamenávejte si, pro co jste se rozhodli, kdy a v čem Vám to pomohlo. Za nějaký čas uvidíte ve svém životě úspěšnost různých obecných doporučení, jak fungují právě u Vás. Mimo jiné získáte také návod na efektivní rozhodování. Deník má tu výhodu, že celý proces můžete zaznamenat na jednom místě. Pomůže Vám zachytit detaily, které Vám v dané chvíli možná nepřijdou důležité, ale jako klíčové se ukážou až z dlouhodobější perspektivy. A to je všechno. Co si o tom teď v duchu říkáte?

 

2. Sledujte, jak jsou silné Vaše obavy před rozhodnutími a jestli míra jistoty PŘED, ovlivňuje pocit úspěchu PO.  Ptejte se sebe sama: Dosáhl jsem  toho, co jsem chtěl, nebo to vše skončilo jinak?

Můžete odhalit nejenom to, co Vám pomáhá, ale také některé své zlozvyky, které opakujete nevědomky u každého rozhodování. Protože nerozhodnost je jedna z největších překážek na cestě k úspěchu. Hodné se již napsalo o tom jak zvládnout prokrastinaci nebo porazit strach, ale nerozhodnost, to je úplně jiná liga. Narůstá exponenciálně, čím víc se pojí důležitost rozhodnutí a síla negativní emoce, která rozhodnutí provází. Pomůže především zmapování spouštěčů Vašich emocí, zapisujte si, ve kterých situacích cítíte nepříjemné emoce a které Vaše myšlenky je vyvolaly. (Můžete použít kupříkladu Záznam problémových situací, který je ke stažení ZDE. )

 

3. Dan Gilbert  ve svých knihách píše o nás lidech jako o tvorech, kteří si velice špatně pamatují, co nás skutečně dělá šťastnými. Přeceňujeme, jak moc jsme šťastní  v den našich narozenin a podceňujeme, jak šťastní  můžeme být v pondělí ráno.  Tyto špatné předpovědi děláme znovu a znovu. Jak tomu předejít?

Kdykoliv děláte důležité rozhodnutí, napište si, jak byste si představovali ideální výsledek. Co si představujete, že se bude dít.  Pak po  roce  zhodnoťte, jak Váš život vypadá.  Když to uděláte několikrát, výrazně Vám to zlepší Vaši schopnost odhadu a předpovědi ve Vašem životě.

 

 Líbil se Vám tento článek? Doporučte na přečtení přátelům nebo nás podpořte odkazem na Vašich stránkách.

Jistě jste si všimli, že každá z těchto tří rad se nějakým způsobem využívá psaní. Je to mocný nástroj. (Já ho mám ve velké oblibě a klienti v mé privátní praxi si ho taky pochvalují.) Na našem portálu Lektor4U připravujeme zážitkový workshop, kde budeme psaní využívat ještě mnohem víc a do hloubky.

Rubriky:Osobní rozvojŠtítky:,

Napsat Komentář

Starší příspěvky:
Co dělat, když si psychoterapeut protiřečí.

Přednedávnem jsem narazil při své konzultaci s klientkou na jeden na první pohled neřešitelný problém.   Vy, kdo už znáte...

Zavřít