Nemyslete na
růžového Slona!

Laboratoř osobního rozvoje

DEPRESE: zákeřná rakovina duše
Vytvořeno:Prosinec 13th, 2013
Autor: Robert Kačeňák

Ocitáte se ve stavu sebeobviňování, beznaděje, nebo propadáte pocitům zmaru? Nemáte energii a chuť do života? Vaše vnitřní utrpení možná způsobí, že předčasně zestárnete. 

Deprese a úzkosti patří mezi obtíže, které máme tendenci přehlížet. Je to součástí našeho  obranného mechanizmu – „slepé skvrny“. Spíš potíže rozpoznáme u jiného, než bychom si přiznali vlastní. Vyhýbáme se pocitu selhání. Vymlouváme se, že je to jenom špatná nálada, neustále hledáme štěstí v honbě za materiálními statky nebo ve výkonu. Jenže neléčená deprese nás může stát život.

 

A teď nemám na mysli  sebevraždy, nebo zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění.

 

V magazínu Molecular Psychiatry uveřejnil vědecký tým pod vedením Josine Verhoevenové výsledky své studie, v níž odhalují  možný vliv psychického trápení na stárnutí všech našich buněk.
Vědecký tým prozkoumal vzorek  téměř dvou tisíc lidí, kteří aktuálně trpí nebo v určité fázi svého života trpěli depresí, a porovnal příznaky jejich buněčného stáří s pětistovkou dobrovolníků, kteří byli duševně zcela zdraví. V úvahu se braly také rizikové faktory jakými jsou kouření či konzumace alkoholu.  Podle hypotéz Verhoevenové a jejího týmu  může  deprese  urychlit stárnutí až o několik let. (zdroj)

 

Depresemi  trpí  pět až deset procent české populace. Neuvědomujeme si, že jsou lidé, kteří mají  dispozice k depresi už z rodiny, ale nemoc se u nich naplno nerozvine. Jiní nemusejí mít zárodky deprese vrozeny, ale ocitnou se v takových náročných životních situacích, že na ně deprese dolehne (příkladem je chronická nemoc, nebo ztráta milovaného člověka).

 

Deprese není pouze nárůst negativních pocitů, ale také nedostatek těch pozitivních. Nezanedbávejte tedy péči o svoji duši. Vnímejte, jakým stylem přemýšlíte o sobě a o světě, o své budoucnosti a minulosti. Není to jedno a na každé myšlence záleží. Nechvátejte za iluzí štěstí, ale dělejte věci, které Vás naplňují právě teď. Odpusťte  svému okolí, ale především sobě.

 

Začátkem podzimu  už tradičně dochází k nárůstu depresivních pocitů. Neznamená to, že musíte hned skončit na antidepresivech. Podceňovat riziko deprese se ale taky nevyplácí.  Nejlepší je prevence. Účinný přírodní přípravek nejdete ZDE.

 

Líbil se Vám tento článek? Pošlete tento článek známému nebo nás podpořte odkazem na Vašich stránkách nebo blogu.

Rubriky:Příběhy z praxe PsychoterapieŠtítky:

Napsat Komentář

Starší příspěvky:
Co dělat, když si psychoterapeut protiřečí.

Přednedávnem jsem narazil při své konzultaci s klientkou na jeden na první pohled neřešitelný problém.   Vy, kdo už znáte...

Zavřít