Nemyslete na
růžového Slona!

Laboratoř osobního rozvoje

Je koučink jen drahá psychoterapie?
Vytvořeno:Listopad 22nd, 2013
Autor: Martina Kačeňáková

Při čtení různých pojednání na internetu o rozdílech psychoterapie a koučování nabývám dojmu, jako by snad psychoterapie a koučink stály proti sobě. Vyznívají ve smyslu hledání rozdílů a tedy předhánění v přesnějším určení, co je lepší – terapie či koučování? Terapie nebo koučink?

 

Mnozí koučové označují psychoterapii nepřesnými definicemi za účelem nalákání klienta do své praxe. Slibují rychlejší štěstí, aby byli pro klienty lákavější. Zásadní však je, že nejde o to srovnat dvě „školy, přístupy, metody“. Metody nejsou zaměnitelné. Jde o dva různé přístupy, které se využívají v rozdílném čase a fázi klienta. Co je zásadní poznatek – záleží také na klientovi, který přístup mu v řešení jeho témat či potíží více vyhovuje. Psychoterapeut slouží člověku v jiném životním období a naplňuje jiné potřeby klienta, než kouč.

 

Představme si člověka, který se rozhodne, že se chce opalovat – chce získat o dva odstíny tmavší opálení (cíl koučování). Pokud má kůži „zdravou“, tedy bez zranění, může si koupit opalovací krém a směle na to (proces koučování). Pokud však daný člověk právě utrpěl zranění ve formě pádu a odřená kůže mu na určitém místě krvácí, nenatře si ji opalovacím krémem. Opalovat se na tomto místě nebude, vznikla by jizva. Nejprve proto ránu vyčistí, natře krémem hojivým a s patřičnou trpělivostí se o ránu stará, než se zacelí. Fáze vytvoření strupu se nedá urychlit. Teprve po zahojení je možné se opět opalovat, neboli zabývat se tím, jak v žít svou vizi, nacházet cestu ke zlepšení v oblastech, ve kterých si to přejeme, prostě dívat se kupředu.

 

Nutno také podotknout, že hranice mezi psychoterapií a koučování nejsou ostré. Styčným bodem je rozhovor, který je platformou pro oba. Když bychom se podívali do definic, najdeme, že psychoterapie je léčba a v koučování se jedná o rozvoj potenciálu. Pojďme si tedy jako koučové a terapeuti být zejména partnery na poli práce s lidmi.

 

Právě vychází knížka 50 NEJLEPŠÍCH RAD PRO ÚSPĚŠNÉ KOUČE pro Všechny, kteří by se chtěli o koučování dovědět  víc.

 

Rubriky:Osobní rozvoj PsychoterapieŠtítky:,

Napsat Komentář

Starší příspěvky:
Co dělat, když si psychoterapeut protiřečí.

Přednedávnem jsem narazil při své konzultaci s klientkou na jeden na první pohled neřešitelný problém.   Vy, kdo už znáte...

Zavřít