Nemyslete na
růžového Slona!

Laboratoř osobního rozvoje

Co se můžeme naučit od velkých lídrů: Které vlastnosti mají společné?
Vytvořeno:Listopad 29th, 2013
Autor: Robert Kačeňák

 

Na začátek řeknu něco, co Vás možná překvapí. Vlastnost, kterou mají velcí lídři společnou, je nedokonalost. Obzvlášť to překvapí u takových lidí, jako byl například Steve Jobs.  Skrývá se v tom taky naděje, protože tuto vlastnost s nimi máme společnou my všichni. Prvním krokem je přiznat si, že nemusíme zvládnout všechno na jedničku. Chce to doslova vyrůst ze školní lavice, kde jsem jenom čekali, až nás někdo oznámkuje. Dalším krokem, který dělají skutečně velký lídři je, že si hledají do svého týmu lidi, kteří doplní schopnosti, které sami nemají a zároveň dokážou sdílet jejich vizi.

První věc, na kterou se zaměřit, když zvažujete pozici  v novém zaměstnání.

Při své práci s manažery si všímám, že jakkoliv mají představu o své silné a neměnné osobnosti, tak se každým svým kariérním postem proměňují. Platí to především při dlouhodobých úvazcích.  Vše se děje v duchu myšlenek slavného filozofa:

„Kdo bojuje s monstry, měl by dávat pozor, aby se nestal jedním z nich. Když dlouho hledíš do propasti, začne propast hledět zpátky do Tebe.“  Řekl už v minulém století ve své knize. Mimo dobro a zlo Friedrich Wilhelm Nietzsche.

Pokud zvažujete novou pozici, pozorně si prohlédněte lidi se kterými budete muset spolupracovat, eventuálně je vést. Běh světa je totiž takový, že se po čase stanete podobným člověkem, jako jsou oni. Oni se nestanou vámi, nepřizpůsobí se. Naopak, to vy se jim  budete  podobat čím dál víc.

Magie  lídra: Divide et impera.

Rozděluj a panuj. Toto staré latinské přísloví platí dodnes. Výzkumy dokazují, že pokud tým přesáhne počet pěti- šesti osob tak výkonnost prudce klesá. Množství času potřebné na koordinaci všech členů prudce stoupá. A to už ani nemluvím o interpersonálních vztahových komplikacích. Nepokoušejte se proto osobně vést veliké týmy. Pokud chcete být úspěšným lídrem, tak si zvolte tu správnou velikost vašeho týmu a rozsekejte dinosaura na kousky! Stanete se úspěšným lídrem, jako mávnutím kouzelného proutku.

Podporujte Pružnou týmovou strukturu.

Zkušenosti z Druhé světové války naznačují, že ty skupiny, které uvolnily, decentralizovaly svoji strukturu a umožnily jednotlivým členům dělat rozhodnutí a mít větší svobodu, byly schopny ustát a přežít víc nepříznivých událostí. Důležitý je celkový postoj týmu k situacím se kterými se potýká. Struktura, která umožňuje vnímat nečekané situace jako výzvu pro tým, je adaptabilnější.

Sledujte ďábla.

Je to překvapivé, ale všichni lídři, kteří se snaží o pozitivní změnu, se v první řade soustřeďují na  špatné věci. Snaží se je odstranit ze své cesty, aby umožnili průchod tomu dobrému. Snaží se ze svých týmu a firem odstranit negativní společenské jevy jako krádeže a podplácení.

Dělejte rozhodnutí.

Přemýšleli jste už o tom,  jak děláte svá rozhodnutí? Jak plánujete? Většina lidí si představí, kde chce být za nějakou dobu a čeho chce dosáhnout. Pak se snaží zkoumat překážky a kroky, které musí zdolat na cestě za svým cílem. Mezi klasické otázky osobního růstu patří: „Kde chcete být za 5 let?“ Není lehké na ni odpovědět,  ale může Vám pomoci udělat závažná rozhodnutí.  Jak ale dělat ještě lepší rozhodnutí? (Protože velké lídry vždy čekají velká rozhodnutí).  Novodobé pozorování a výzkumy Garyho Kleina naznačují, že mnohem lepší rozhodnutí dokážeme udělat s jiným přístupem, který nazývá „Vzpomínky na budoucnost“. Můžete si to vyzkoušet taky. Princip spočívá v tom, že si představíte velice dalekou budoucnost. Která dalece přesahuje okamžik, o kterém se rozhodujete a který plánujete. Jde to takový okamžik v životě, jakoby na sklonku života, když už je vše dokonáno, v něčem jste uspěli a v něčem selhali. Z tohoto bodu svého života se koukejte „zpátky“ a vzpomínejte na událost o které se rozhodujete. Co vidíte z této perspektivy? Jak se cítíte? A pak se rozhodněte.

Pokud se chcete dovědět víc o tom, jak velcí lídři dosahují úspěchu, přečtěte si knížku VELCÍ ŠÉFOVÉ

 Líbil se Vám tento článek? Pošlete tento článek známému nebo nás podpořte odkazem na Vašich stránkách nebo blogu.

Rubriky:Osobní rozvojŠtítky:

Napsat Komentář

Starší příspěvky:
Co dělat, když si psychoterapeut protiřečí.

Přednedávnem jsem narazil při své konzultaci s klientkou na jeden na první pohled neřešitelný problém.   Vy, kdo už znáte...

Zavřít