Nemyslete na
růžového Slona!

Laboratoř osobního rozvoje

Klíč k terapeutickému umění
Vytvořeno:Září 27th, 2013
Autor: Robert Kačeňák

Uměním psychoterapie není mít radu na všechno a pro každého. Psychoterapeutická virtuozita spočívá v umění položit dobrou otázku.

Správná otázka Vás stimuluje, probouzí zvědavost a inspiruje. Když jsem se já sám poprvé potkal s psychoterapeutem, překvapilo mě, jak je společné sezení namáhavé. Myslel jsem, že si budeme spolu jenom tak povídat, jenže terapeut mě nutil přemýšlet.

Nelíbilo se mi to. Pokud jsem sám něco nevymyslel a nepustil se do toho, nic se v mém životě neměnilo.  Naštěstí jsem vydržel, a díky tomu jsem porozuměl umění psychoterapeutické intervence.

Napadá mě jedno vtipné přirovnání psychoterapeuta k trenéru fitness.

Šli byste do fitness centra a čekali, že zhubnete, zformujete si postavu tím, že bude cvičit Váš trenér? Asi ne. Nakonec vše musíte odcvičit sami, jinak to nejde.

Někoho může napadnout: K čemu je pak vůbec potřeba trenér?

Každý přeci dokáže jít sám do tělocvičny a zvednout pár činek. Je to přeci samostatnější a levnější. To je pravda. Pokud se na to cítíte, nečekejte s rozhodnutím, neváhejte:

Jděte do toho!

Můžete si k cvičení sami nastudovat něco navíc z odborné literatury. Trenér to za Vás neodcvičí, svaly budete druhého dne cítit Vy. Přes to všechno ale většina sportovců svého trenéra má.

V čem může být trenér užitečný? Dodá Vám důvěru, když zapochybujete. Hlídá bezpečnost, abyste si neublížili. Dostane z Vás o trochu víc, abyste překročili svůj vlastní stín. Inspiruje vás a ukáže Vám směr. Když si domluvíte cvičební hodiny předem, tak udrží pravidelnost setkání. Vy nakonec přijdete, i když se začne o slovo hlásit pohodlnost.

Proto trenér.

Jděte do toho!

Rubriky:Osobní rozvoj Příběhy z praxe PsychoterapieŠtítky:,

Napsat Komentář

Starší příspěvky:
Co dělat, když si psychoterapeut protiřečí.

Přednedávnem jsem narazil při své konzultaci s klientkou na jeden na první pohled neřešitelný problém.   Vy, kdo už znáte...

Zavřít