Nemyslete na
růžového Slona!

Laboratoř osobního rozvoje

Lidský kouč (Interview)
Vytvořeno:Duben 25th, 2014
Autor: Robert Kačeňák

Dnes jsem si pro Vás připravil rozhovor se zkušeným koučem Ing. Jiřím Kunčarem, který je taky lektorem  v kurzu koučinku, který jsem v rámci Lektor4U  pomohl zorganizovat.

 

Jak by jste vysvětlil své babičce, v čem spočívá koučování?

Dnešní doba je tak uspěchaná, že lidé nestíhají zamýšlet se nad tím, co mají dělat, aby byli v životě spokojenější. Proto si zavolají kouče, který si s nimi povídá způsobem, že si na to přijdou rychleji, než kdyby si o tom přemýšleli sami. A na něco by bez toho povídání možná nepřišli vůbec.

 

Co Vás přivedlo ke koučování?

V pozici manažera hledání cesty, jak pracovat s lidmi, aby je práce víc těšila.

 

Co vás na koučování nejvíce baví a naopak?

Baví mě způsob práce, při které si užívám plné respektování jedinečnost každého člověka a jeho vlastní cesty. Je to nesmírně obohacující. Někdy je docela únavné opakovaně vysvětlovat, že koučování, ke kterému se hlásím, nemá opravdu nic společného s tlakem a manipulací.

 

Jakého největšího úspěchu jste ve své praxi dosáhl?

Za úspěch považuji, když mně klient sdělí, že už mé doprovázení nepotřebuje, protože se naučil, jak jít dál sám. A tyto případy nedokážu uspořádat podle míry úspěchu. Jsou pro mne rovnocenné.

 

Zvyšujeme si teď společně svoji kvalifikaci ve škole The Inner Game Tima Gallweye. Jaky je podle Vás největší rozdíl mezi klasickým koučinkem a inner game?

V podstatě a přístupu nevidím žádný rozdíl. Inner game se používá nejčastěji jako doprovázení při samotné činnosti (tenis, golf, pracovní výkon…). Pod klasickým koučinkem si představujeme nejčastěji formu rozhovoru na klientovo téma.

 

Je koučování něco jako psychoterapie?

Jde o různé profese s jiným vzděláváním, s jinými profesními organizacemi atd. Pokud bychom ale chtěli hledat zcela obecnou jasnou dělicí čáru napříč všemi psychoterapeutickými směry, tak ji budeme hledat těžko.

 

Říká se ale, že si na vše při koučování musí klient přijít  sám. Tak k čemu kouče?

Kouč vytváří „prostředí“, ve kterém si přijde klient sám na věci, na které by si bez tohoto doprovázení nepřišel nebo by mu to trvalo mnohem déle.

 

Jak by jste popsal člověka, pro kterého je užitečné vyhledat kouče?

Pokud chce uskutečnit náročnější změnu nebo je vystaven situaci, která pro něj není snadná.

 

Vašich služeb využívají jen manažeři, nebo i další profese, nižší pracovní pozice?

Ve firemních zakázkách jsou to především manažerské profese, klíčoví odborníci a obchodníci. V životním koučinku je to velmi pestré.

 

Co u svých klientu  nejčastěji  koučovaním rozvíjíte?

Rovnováha pracovního a osobního života, různé typy manažerských dovedností, seberealizace, vztahy atd. Hodně často ze zakázek vyplyne práce na vlastním sebevědomí.

 

Patří do témat, kterými se při koučování zabýváte i partnerské vztahy?

Dělám pouze individuální koučink, ve kterém se často objevuje téma vztahu s partnerem, ale nepracuji s páry nebo s rodinou. Existuje specializace rodinný koučink.  

 

Jak vnímáte situaci v České republice? Naučili jsme se využívat služeb koučů, nebo je to stále považováno za určitou extravagantnost?

Pro širokou veřejnost je koučink stále spíše neznámý pojem nebo si ho pletou se sportovním trenérstvím. Jiná je situace u firem a lidí, kteří se cíleně zajímají o osobní rozvoj. Tam zájem o koučink postupně roste.

 

Kdybyste měl říct dvě tři věci, kterých by se měl člověk výslovně vyvarovat, aby jeho osobní rozvoj měl ten správný směr, co by to bylo?

    • Nevěřit všem zaručeným radám, které jiným fungují, ale kriticky myslet a najít si tu svoji cestu.
    • Nesrovnávat se s ostatními, ale vnímat svůj vlastní posun a rozvoj.
    • Nebýt na sebe příliš přísný, ale umět se radovat z každého malého pokroku.

 

 

 Líbil se Vám tento článek? Doporučte na přečtení přátelům nebo nás podpořte odkazem na Vašich stránkách.  Máte zájem rozvinout svůj potenciál a dosáhnout v životě  výjimečný výkon?  Objednejte se ke mne na koučování.

Rubriky:PsychoterapieŠtítky:

Napsat Komentář

Starší příspěvky:
Co dělat, když si psychoterapeut protiřečí.

Přednedávnem jsem narazil při své konzultaci s klientkou na jeden na první pohled neřešitelný problém.   Vy, kdo už znáte...

Zavřít