Nemyslete na
růžového Slona!

Laboratoř osobního rozvoje

Zbohatněte pomocí Occamovy břitvy
Vytvořeno:Říjen 18th, 2013
Autor: Robert Kačeňák

Při hledání životní pohody se jistě nevyhnete otázce peněz. A při hledání odpovědí narazíte na množství „odborníků“, kteří budou tvrdit, že dokázali pohádkově zbohatnout, a že vám to přinese štěstí.  Tak zaprvé: je prokázáno, že víc peněz, než stačí na pokrytí našich základních potřeb, již dál pocit štěstí nezvyšuje. Za druhé: budou se Vám snažit namluvit, že je vydělávání a zhodnocení peněz  komplikované a příliš složité. Dělají to jenom ze dvou důvodů:

 

•    abyste si najali odborníka (nejlépe někoho jako jsou oni)

•    anebo abyste to předem vzdali

 

Při pomyšlení na tyto praktiky se mi v kapse otevírá pomyslná Occamova břitva.  Byť je ostrá, není to nic hmotného. Jde o název velice užitečného pravidla, které se používá ve vědeckém světě.

Occamova břitva je princip logické úspornosti a je jedním ze základních principů či postupů, na kterých úspěšně staví i současná věda. V podstatě říká, že když na nějakou věc existuje mnoho pohledů, teorií a hypotetických vhledů, jak daná věc funguje nebo jaké je správné řešení, tak s vysokou pravděpodobností je nejsprávnější to nejjednodušší vysvětlení, ten nejjednodušší postup.  Já Vám doporučuji, abyste bohatli právě podle tohoto osvědčeného pravidla. Proč se lidé neřídí principem Occamovy břitvy? Z nějakého důvodu potřebujeme nadbytečné informace a představy, abychom mohli vůbec uvažovat. To nás ale často vede k rozvoji sebeklamu.

 

Jak bohatnout pomocí Occamovy břitvy?

 

Toto doporučení vychází z jedné známé pravdy o financích. Na to, abyste zbohatli, potřebujete ve skutečnosti jenom dodržet dvě pravidla:

 

•    mít vždy vyšší příjem než výdaje

•    odkládat a kumulovat tento přebytek

 

Jak ale získat vyšší příjem?  Nejlepší je vlastní podnikání  s dobrým nápadem.  Řeknete si, že  na rozjezd jsou potřebný peníze. Mnoha lidem se nechce zadlužit. Jak píše  spisovatel a podnikatel Robert T. Kiyosaki jsou špatné dluhy a dobré dluhy.  Vyhýbejte se špatným dluhům a naučte se využívat těch dobrých. Dobrý dluh je takový, který Vám pomůže generovat další peníze. (Jeho poslední knihu Byznys pro  21. století můžete spolu s ostatníma najít TADY.)

 

P.S.: Já jsem se taky na začátku své kariéry zadlužil. A nic hrozného se nakonec nestalo. Dluh mi jenom pomohl vystoupit ze zóny komfortu, chovat se proaktivně  a svobodně. Pochopil jsem, že strach mne jenom blokuje.  Teď už víte, jak se rozhodnout.  Máte dobrý nápad? Potřebné finanční nakopnutí do startu Vám může pomoci získat kupříkladu  Půjčka od Home Credit – rychle a online.

 

 

Rubriky:Bohatství Osobní rozvojŠtítky:,

Napsat Komentář

Starší příspěvky:
Co dělat, když si psychoterapeut protiřečí.

Přednedávnem jsem narazil při své konzultaci s klientkou na jeden na první pohled neřešitelný problém.   Vy, kdo už znáte...

Zavřít