Nemyslete na
růžového Slona!

Laboratoř osobního rozvoje

6 způsobů jak najít příležitost
Vytvořeno:Září 24th, 2013
Autor: Robert Kačeňák

Úspěšní lidé v rozhovorech často říkají, že příležitosti leží všude kolem, stačí je jenom zvednout. V reálném životě je to ale trochu matoucí, protože někdy máme příležitosti přímo před očima, ale nevidíme je.

 

 

1. Mějte víru v sebe

Někdy jste zkrátka k příležitostem slepí, což může být způsobeno i vaší nízkou sebedůvěrou. Kdesi jsem slyšel, že nás víc blokuje to, co si myslíme, že nejsme, než to, co si myslíme, že jsme. Pokud se necítíte sami se sebou v pohodě, příležitosti nám protečou mezi prsty. Potřebujete uvěřit, že jste mnohem silnější, než si myslíte.

 

2. Nechte minulost za sebou

Někdy jste tak soustředění na to, co nejde, že si nevšimnete to, co funguje. Když jsem o tom mluvil s jedním kamarádem, přirovnal to k šachu: „Když se nemůžeš momentálně pohnout vpřed s jednou figurkou, tak hledej jinou, se kterou můžeš jít vpřed.“ Smutnou pravdou je, že nemůžete změnit minulost, ale můžete měnit přítomnost a doufat v lepší budoucnost. Protože nic se nemusí opakovat. Mění se okolnosti, lidé kolem Vás i Vaše schopnosti zvládat život a dělat rozhodnutí.

 

3. Nechte své strachy odplynout

Odpoutat se od minulosti znamená také nechat své strachy odplynout. Neexistují jednoznačné a jednoduché volby, vždy existuje nějaké dilema. Můžete potkat svou lásku a nebýt ještě připraveni na vztah. Můžete získat dobrou práci, ale nebudete se kvůli tomu chtít vzdát rodiny. Nebo možná toužíte po dítěti, ale bojíte se, jestli budete dobrými rodiči. Ptejte se sami sebe, který strach je silnější. Jestli důsledky našich činů, nebo důsledky našeho „nicnedělání“? Nenechte se paralyzovat.

 

4. Straňte se negativních lidí

Na světě si nemůžete rozumět s každým, nebudou Vás mít všichni rádi ani Vy nemusíme mít rádi je. Mnoho lidí nebude věřit, že to dokážete, a budou si myslet, že je lepší se vzdát. Ale Vy žijete svůj život a ne jejich, oni nežijí Váš život ale svůj, Vaše štěstí nebo neštěstí budete nejvíc prožívat Vy, je to Vaše odpovědnost. Dokud jsou Vám lidé užiteční svými postřehy, inspirací, radami, naslouchejte jim s otevřenou myslí. Ale nenechte negativitu zamlžit vám zrak a skrýt příležitosti. Dělejte to, co cítíte, že je správné pro Vás.

 

5. Zaujměte pozitivní postoj k životu

I v bojových uměních se nejdříve učí dokonalý postoj a až pak úder. Soustředěním se na negativa můžete podcenit pozitiva situace.
Obáváte se, že věci můžou dopadnout špatně, protože mnohokrát špatně dopadly, nebo prostě protože tak dopadnout můžou. Ale nikdo ve skutečnosti neví, jak věci dopadnou. Nikdo z nás. Pokud se vzdáváte hned na začátku, vytváříte „sebenaplňující proroctví“. Namísto toho buďte realisty, zvažte všechny možnosti a soustřeďte se na způsob, jakým by mohly hrát ve váš prospěch.

 

6. Vnímejte každou příležitost jako zkušenost

I když nejde vše podle plánu, je to OK!
Všichni děláte a budete dělat chyby, bloudit na našem putování a dělat rozhodnutí, která byste později raději vzali zpět. Pokud by to ale bylo jinak, přestali byste být lidskými bytostmi.
Je nesmysl vzdát se příležitosti jenom proto, že by to mohlo špatně dopadnout. Ať to dopadne jakkoliv, vždy je to šance naučit se něco nového.
Otevřete oči, příležitosti jsou všude kolem Vás!
Někdy je nevidíte, ale to neznamená, že tady nejsou. Zasloužíte si žít život tak šťastný jak je to jen možné.

 

Rubriky:Osobní rozvojŠtítky:, , ,

Napsat Komentář

Starší příspěvky:
Co dělat, když si psychoterapeut protiřečí.

Přednedávnem jsem narazil při své konzultaci s klientkou na jeden na první pohled neřešitelný problém.   Vy, kdo už znáte...

Zavřít